EKOŠKOLNÍK
▪ ekoprovoz budov
▪ zdravé stravování
▪ přírodní zahrady
Kuchaři

Kurz pro kuchařky zaměřený na šetrný provoz kuchyně a školní zahradu

20. března proběhl poslední z řady kurzů pro kuchaře a kuchařky. Během dne jsme společně shrnuli předchozí kurzy, věnovali se environmentálně šetrnějšímu provozu kuchyně, podívali se, jak se vyrábí chléb. Převážnou část kurzu jsme zaměřili na přírodní zahrady a výrobu bylinkových kořenících solí, pomazánek, sirupů, octů, olejů i dalších doplňků. Hlavní lektorkou dne byla Dana Křivánková z pracoviště Lipky Kamenná, studnice poznání a originálních nápadů v oblasti přírodních zahrad, zahradní terapie, školních přírodních zahrad, využití bylin a dalších produktů ze zahrady v kuchyni.

Fotogalerie:


Kurz pro kuchařky zaměřený na regionální produkty v kuchyni

29. ledna proběhl další z řady kurzů, tentokát zaměřený na regionální produkci, podporu místní ekonomiky, snížení dopravní stopy potravin a další témata. Lektorem teoretické části byl Tomáš Václavík, který se podpoře regionální produkce a jídlu z blízka věnuje opravdu dlouhodobě. V kuchyni nám vařil profesionální kuchař Radim Procházka.

Fotogalerie:


Kurz pro kuchařky zaměřený na biopotraviny a netradiční suroviny

16. prosince proběhl na Rychtě druhý den z cyklu praktických kurů pro kuchařky, tentokrát zaměřený na biopotraviny a použití netradičních a méně známých surovin. Lektorkou praktické části s vařením konkrétních jídel byla paní Pavlína Třešňáková z Toulcova dvora z Prahy.

Fotogalerie:


Kurz pro kuchařky zaměřený na zdravé a bezmasé stravování

21. listopadu proběhl na Rychtě po exkurzi první z řady praktických kurzů pro kuchařky. Tento byl zaměřený na zdravější a bezmasé stravování. Odbornými lektory byli manželé Škvařilovi.

Fotogalerie:


Exkurze po příkladech dobré praxe

Centrální jídelna Třebíč, kde ve výběru nabízí třetí, bezmasé jídlo

ZD Zašovice a domácí výroba sýra

Biofarma Sasov s výběhovým chovem prasat

Fotogalerie:
Centrální jídelna TřebíčVýroba sýraVýroba máslaVýroba sýraHalušky s místní brynzouVýběh s čuníky v SasověMístní přeštíciZáhony s biozeleninou a dalšími plodinamiChovy rodinekVenkovní výběhyVenkovní výběhyKompaktní rodinkaMístní jatka a výrobna produktů - například biolovečákuMístní prodejna produktů


© LIPKA 2018